Tradities

De leukste & lekkerste tradities in Abruzzo

Arrosticini

Als je in de Abruzzen komt zie je ze in elk restaurant/slager/supermarkt liggen: arrosticini. Deze
vleesspiesjes zijn een echte specialiteit en moet je dus zeker proberen. Vaak worden ze gemaakt
van schapen- of lamsvlees, maar je vindt ze ook van andere soort vlees. De arrosticini wordt niet op een gewoon bord geserveerd. Ze worden per bundel geserveerd, vaak als een bosje bloemen in een papier gewikkeld of in een speciaal aardewerken pot. Wil je ze zelf bakken? Ga langs bij Ristoro Mucciante of Ristoro Giuliani. Beide slagerijen vind je midden in de bergen. Je kan hier namelijk je eigen spiesjes barbecuen met een prachtig uitzicht erbij. Ook vind je hier andere delicatessen, zoals verschillende soorten kaasjes.

Montepulciano d'Abruzzo

De Montepulciano druif is de bekende rode druif uit Abruzzo, een relatief klein wijngebied in midden Italië. Het is op Sangiovese na de meest aangeplante druif van Italië. Montepulciano wijnen uit Abruzzo staat bekend als, Montepulciano d’Abruzzo en hebben een DOC (Denominazione di Origine Controllata) classificering.

Abruzzese herder

De Berghond van de Maremmen en Abruzzen is een hondenrasd afkomstig uit de gelijknamige gebieden in Italië. De hond wordt ook wel 'Maremma' of 'Maremmano' genoemd.

Het ras zou meer dan 2000 jaar oud zijn en oorspronkelijk uit Azië komen. De hond werd en wordt gefokt om schaapskuddes ook in afwezigheid van de herder te beschermen tegen wolven en everzwijnen. In een schaapskudde valt hij niet op door zijn witte vacht en grootte, dat maakt zijn aanwezigheid voor een aanvaller ongewis. Hij heeft een moedig, waakzaam maar niet overmatig agressief karakter.